Fundacja Pozytywnej Edukacji

W piątek do naszego przedszkola zawitali specjaliści do spraw zdrowej żywności. Spotkanie miało charakter warsztatów, podczas których rodzice i dzieci uczyli się jak zdrowo powinniśmy się odżywiać. Propagowane przekąski były przepyszne. Poniżej podajemy przepisy:

Budyń jaglano – czekoladowy:

200 g kaszy jaglanej
250 g daktyli2-4 łyżeczki kakao/karobu
mleko roślinne

1. Kaszę przepłukać na sicie pod gorącą wodą.
2. Do garnka wrzucić kaszę i 2-3 szklanki wody, zagotować, gotować na małym ogniu do wchłonięcia/
3. Daktyle zalać gorącą wodą, zostawić na kilku minut, wodę odlać  ( można pominąć)4. Kaszę, daktyle, kakao zmiksować z dodatkiem mleka aż do pożądanej konsystencji

Koktajl Shrek:

– szpinak
– pomarańcza
– sok jabłkowy
– mango
– gruszka
– imbir
– woda